Home / Wat is Flexchair Ruitertraining?

Wat is Flexchair Ruitertraining?

Optimaliseren van de houding en souplesse van de ruiter

In de gespecialiseerde ruitertraining worden de Flexchair resultaten vertaald naar je houding en beweging te paard. Je paard haalt van alle hulpen die je geeft, ver uit de meeste informatie, zo’n 80%, uit je zit. Daarna been- en tenslotte teugelhulp.

Wanneer zit en been/teugelhulpen niet goed corresponderen ontstaat er een ‘ruis’ in de communicatie naar je paard met alle gevolgen van dien.

Onbewust en goed bedoeld geven ruiters soms zithulpen aan hun paard die niet helemaal duidelijk over komen. Even heel zwart wit: de ruiter wil naar links maar geeft onbewust een zithulp naar rechts. Doordat je op de Flexchair ziet dat de sensor naar rechts gaat terwijl naar links denkt te willen gaan wordt je je bewust van je manier van bewegen. We gaan dan samen kijken hoe je kunt gaan zitten zodat de sensor wel naar links gaat. We gaat dit gevoel intrainen en ondertussen in de spiegel kijken om dat wat je voelt te koppelen aan wat je ziet. Je traint in je hersenen een nieuw beweegpatroon en gaat dat op den duur automatiseren zodat je dat in het rijden kunt gaan toepassen zonder hier steeds over na te hoeven denken.

Je werkt aan een onafhankelijke zit. Je kunt gemakkelijker kleine, fijne hulpen geven tijdens het rijden en je bent stabieler indien je paard een keer schrikt of struikelt.

Het is belangrijk om naast het paardrijden ook ervoor te zorgen dat je zelf fit op je paard zit. Flexchair ruitertraining is hier een onderdeel van, maar denk ook aan een andere vorm van kracht of conditie training. Hoe meer variabel je training is, hoe beter je conditie en coördinatie wordt, en hoe meer dat ten goede zal komen aan je rijden.

Indien je lichamelijke klachten hebt, kan het raadzaam zijn om de flexchair training te combineren met fysio/manuele therapie of oefentherapie. Hiermee kan de therapeut je helpen je lijf nog losser en fitter te krijgen, waardoor je makkelijker kunt trainen op de Flexchair en beter kunt trainen met je paard! 

Houding te paard

Top